Zelf een inbouwkast maken

Verschenen op 25/04/2014 in de rubriek Interieur -> Binneninrichting

Een inbouwkaste maken kan ervoor zorgen dat de minder mooie ruimten omgebouwd worden tot nuttige opbergkasten. Die ruimten kunnen bijvoorbeeld zolderkamers of kamers zijn waarin de schuinte van het dak zich bevindt, of waar een schoorsteen doorheen loopt.
Er zijn enkele opties om een inbouwkast te plaatsen. Veel is afhankelijk van de prijs dus u wilt uitgeven aan inbouwkasten.

Zelf een inbouwkast maken
Dit is veruit de goedkoopste oplossing, maar niet de snelste of de eenvoudigste. Als je wat handig bent dan kan je opteren om een inbouwkast zelf maken. Bezoek enkele meubelzaken en ga op zoek naar een model van inbouwkast dat je graag ziet. Bekijk of het mogelijk is om een dergelijk type in te bouwen in de ruimte die je voorziet.

Het is sowieso een ideale oefening voor de beginnende klusser om meer ervaring op te doen. Met een inbouwkast kan eigenlijk niet veel mislopen. Behalve dat ze er wat scheef uit ziet, hier en daar wat verkeerde kieren en de deurtjes vanzelf terug opengaan. Maar hé, dat heeft ook zijn charme. Hoe ging het nu ook weer? “Wat je zelf doet, doe je meestal beter” ?

Goed gereedschap hebben is essentieel als je wil slagen in je opzet: boormachine, een stevige zaagmachine, rolmeter, waterpas en tenslotte stevige planken. MDF zijn relatief goedkope platen, die toch stevig zijn. Voor de achterwand kunnen lichtere of goedkopere planken gebruikt worden. Een dunne plaat multiplex is vaak voldoende om de achterkant mee af te werken.
Maak eerst de inbouwkast op papier. Meet alle lengtes op, en bekijk welke planken en steunbalken u nodig heeft.

Zaag vervolgens alles op de gepaste lengte en begin met de kader van de inbouwkast. Begin van onder uit en werk naar boven. Wanneer je enkele planken begin samen te bouwen, zorg er dan voor dat ze pas staan op de grond. Is dat niet het geval, dan zet deze scheve trend zich door doorheen de hele kast. Het resultaat zal niet het gewenste zijn.

Ben je geen echte klusser, laat dan een vakman een inbouwkast maken. Hiervoor betaal je alvast een pak meer dan wanneer je zelf een inbouwkast maakt. Er kruipt nu eenmaal wat werk en tijd in het maken van een inbouwkast, ook voor de vakman. Voor kasten van enkele meters breed mag je gerust rekenen op 5000 euro. Hiervoor krijg je uiteraard een model dat je echt aanspreekt, en perfect opgeleverd.

Laat je budget dit type van inbouwkasten niet toe, dan kunnen naar geprefabriceerde inbouwkasten gekeken worden. Ga naar Massa-meubelzaken zoals Ikea en zoek een model dat je graag ziet, het pakket komt compleet met een instructie van hoe in elkaar te steken. Het jammere van de zaak is dat het echt wel moet lukken dat de kast van links tot rechts en van boven tot onder naadloos aansluit met de ruimte die moet weggewerkt worden. Dit vertaalt zich echter in de kostprijs van de inbouwkast, want die ligt gevoelig lager dan een inbouwkast van een vakman.