Schrijftafel zelf maken - houtbewerking stap voor stap

Verschenen op 23/01/2014 in de rubriek ->

Er is gebruikgemaakt van verdekte zwaluwstaartverbindengen in de ladefronten van de schrijftafel.


  1. Teken de smalle planken voor het tafelblad af en zaag ze op 1371 mm af. Schaaf de panelen langs de randen met een rei-schaaf. Neem een lamellofreesmachine om sleuven te maken en breng lamello's in. Lijm de panelen langs de randen tegen elkaar en klem ze vast, of boor een gat in de randen en breng houten deuvels in. Rond de hoeken af en vorm de randen en hoeken. Schuur de bovenkant met een bandschuurmachine en schuurpapier korrel 120, werk hem af met schuurpapier korrel 150 in een excentrische schuurmachine. Zaag de regels voor de voor- en achterzijde af op 1366 mm.

  2. Zaag de regels voor de zijkanten af op 438 mm lengte en zaag dan pennen met spatpen aan de uiteinden af. Boor gaten van 32 mm diep voor koperen schroeven no.8, over de hele lengte van de bovenste regel aan de voorzijde. Zaag een kwartrond profiel uit op de regels van de zijden en de achterkant en een sponning langs de binnenkant van de regels voor de zij- en achterkant en de onderste regel van de voorkant. Zaag de stijlen in stukjes van 90 mm en boor een pengat in elk uiteinde. Teken gaten in de boven- en onderregels aan de voorzijde af en boor er gaten in, breng deuvels in en klem de regelconstructie van de voorkant vast.

  3. Teken de poten af op 700 mm en zaag ze vervolgens af. Teken dan de pengaten af voor de regels van de zij- en achterkant die rondom de poten worden bevestigd. Schrijf de pengaten af en boor het gat uit met een 8 mm boor en hak de rest uit met een 6 mm steekbeitel. Doe hetzelfde aan de binnenkant van de tafelpoten, waar de voorste regels in komen. Laat alle vier poten aan de binnenkant taps toelopen, de buitenkant blijft recht. Teken met een richtlineaal af waar de poten licht taps toelopen, 130 mm van bovenaf beginnend. Klem vervolgens de poten in een werkbank vast en maak de taps toelopende vorm met behulp van een reischaaf.

  4. Teken de domplatten, de lopers en de drie slingerlatten af en "zaag ze af op 393 mm lengte. Boor aan beide uiteinden van de domplatten gaten van 8 mm diep, breng er gegroefde deuvels in aan en boor corresponderende gaten in de regels. Doe nog eens hetzelfde met de lopers, nu met deuvelgaten van 4 mm diep, en boor weer corresponderende gaten in de regels. Boor nu aan de bovenzijde van de slingerlatten aan beide uiteinden en in het midden een gat, neem koperen platkopschroeven van 30 mm en schroef de slingerlatten aan de lopers vast. Monteer de regels zonder lijm tegen de tafelpoten en lijm de regels van de voorkant aan de poten. Klem ze tenslotte vast met een lijmklem.

  5. Lijm de regels aan de achter- en voorzijde aan de poten. Verbind de domplatten en de loperassemblage met de regels aan de voor- en achterzijde. Controleer of het frame overal haaks is.

  6. Klem de hele assemblage overal goed vast met lijmklemen, waarna u controleert of alles recht is gebleven. Gebruik een vochtige doek en een oude beitel om overtollige lijm langs de randen te verwijderen. Laat het geheel nu goed drogen.

  7. Schroef koperen krimpplaatjes boven- / aan de binnenkant van de regels voor de zijden en de achterkant en monteer het tafelblad erop. Draai schroeven door de bovenste regel aan de voorzijde. Bepaal waar de ladenstops moeten komen en lijm ze bovenop de lopers.

  8. Zaag de zijden van de laden op 457 mm af en de voor- en achterzijden op 581 mm. Maak in alle zijden groeven van 4 mm breed, 12 mm vanaf de onderkant en haal van de achterzijden onderaan 12 mm af, zodat de bodem van de laden helemaal kan worden dichtgeschoven. Teken verdekte zwaluwstaart-verbindingen af voor de fronten en de zijden en zaag ze uit. Voor de achterzijden en zijden maakt u doorgaande zwaluwstaarten. Lijm en klem de assemblage in elkaar. Zaag voor de bodems stukjes plaatmateriaal van 4 mm dikte af en schuif die in de groeven van de zijden en fronten.

  9. Draai de ladenbodems met 18 mm houtschroeven vast in de hoeken aan de achterkant. Rond de randen van de fronten af met een holle schaaf. Monteer eiken handgrepen aan de fronten en de laden zijn klaar. Nu kunt u uit 6 mm plaatmateriaal met eiken fineer de onderkant van de tafel aftekenen en zagen en tegen de vier regels bevestigen. Denk om een inkeping voor bovenaan rondom de poten. Monteer ze met 18 mm houtschroeven in de sponningen in de regels. Schuur de tafel overal, seal hem met schellak en gebruik transparante was voor de afwerking.